Isnin, 6 Januari 2014

Tip Tiramitsu

Assalamualaikum.... 

Bukan niat nak bagi korang terliuh (eh! terliuh k???) tapi ne atas permintaan jiranku yang nak tengok tiramitsu yang telah dipotong!

Ne tiramitsu yang i buat khamis lepas tu....


nyam nyammmmmmm

mmg sedop Ooooooooo.... ongkos nak buatnya pun besO Oooooooooo

Hari ne i nak bagi TIPS... sendiri tanya sendiri jawab hahahahahaha! atas pengalaman i buat tiramitsu ne sebanyak 2 kali hehehehehe

Kalau...... biskut VS tanpa biskut

i rasa klu nak tiramitsu nampak banyak.... dan nak lagi banyak kali makan elok la buat yang berbiskut! 

Tapiiiiiiii klu nak gak buat yang tanpa biskut...u all guna la resepi i yang ini.... jenama bahan pun kena sama gak taw! klu guna jenama bahan yang ini... rasa dia agak pekat! i tak suke sanggat...

Kalau..... biskut tiramitsu tak ada

yang ne korang boleh gantikan dgn span cake... lagi jimat! jadinya tak payah la main celop2 air tu.. sebabnya biskut tiramitsu ne bagi i mcm tak ada perasa...sebab tu la kte celop2 ngan air nescafe tok bagi perasa. lagi pun kte kena melemputkan biskut tu...

Kalau... Celop ngan air lain?????

Pon boleh gak... terpulang la kt korang nak guna kopi k... milo k.... sebenarnya air tu tak letak gula k susu  pun tak pe... tapi klu dh letak pemanis dekat air...harus la kurangkan gula dekat campuran whipping cream + cream cheese tu....

Kalau.... tak suke cheese

 u all boleh gantikan cream cheese ngan cooking cream... tapi i pun tak penah cuba lagi... tak tahu la sedap k tak...

Kalau....malas blend biskut oreo tak pun blend kering tak xde!

u all boleh je nak guna koko powder...tapi klu nak gak guna biskut oreo... korang hentak je la biskut oreo tu pakai lesong batu!

Kalau... tak nak letak filling filing?

ikut suke ati korang la.... i letak sebab nak pelbagaikan rasa...

Kalau....kalau.... malas nak buat?

 ai......penat i cita....kalau malas nak buat beli je la ngan i.... hehe




Tiada ulasan:

Catat Ulasan