Isnin, 5 Disember 2011

Tempeh Siap!


~ Tempeh di pagi hari ~

Alhamdulillah....laku gak tempeh ne...licin! tima kasih kt en.suami yang tolong bancuh kan tepung dan buat sambal kicap.... Start buat menu ne tengah malam...dalam pukul 10.00pm, agak bergegar la gak flat hijau tu malam malam hari dengar bunyi lesong. Buat pertama kalinya cuba buat tempeh ne guna jintan putih / jintan manis / ketumbar... sebenarnya tak penah try pun guna benda2 ne.. kira berani mati la ne....

Pukul 5.15am bangun pagi...mengoreng tempeh...

Bahan - bahan Tempeh

Tepung Gandum
Serbuk Kunyit
Garam
Jintan Putih    (tumbuk)
Jintan Manis  (tumbuk)
Ketumbar       (tumbuk)
Air

Bahan Sambal Kicap

Cili 20biji keatas       (tumbuk)
Bawang putih 2 ulas  (tumbuk)
kicap
gula

Sanggat la kenyang hari jumaat tu....tak buat kerja lain...keje makan je.... kena salah kn Yazid.. sebab dia la semua orang makan tak henti2... saya sanggup tinggal kn Bengkel Aset semata mata nak makan huhuhuhu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan