Khamis, 26 Jun 2014

Bubur Sum Sum

Assalamualaikum.... 

InsyaAllah.... ahad ne kte semua akan menyambut bulan Ramadhan... i nak share la dgn u all cara cara membuat bubur sum sum.... mana la tahu ada yang teringat nak makan time bulan puasa nnti....
 

Resepi Bubur Sum Sum

Bahan:
1 cawan tepung beras
1 sudu tepung jagung
3 1/2 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
Pewarna

Bahan Sirap
Seketul gula merah
4 sudu gula pasir
3 cawan air

Caranya:
Panaskan santan dalam kuali... rasanya lebih senang masak dalam kuali dari periuk
Masukkan sikit demi sedikit tepung beras dan tepung jagung.. 
Masukkan garam
kacau....kacau....dan kacau....pastikan adunan tidak berketul
kalau adunan u all terlalu pekat... boleh tambahkan air @ santan sedikit demi sedikit
Setelah adunan meletup letup...tutup api
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian...dan letakkan pewarna...kacau kacau kacau
Masukan adunan kedalam bekas

Untuk sirapnya pulak.... masukkan je kesemua bahan dalam periuk... 
apabila sudah siap tapiskan air gula tu dulu....
siap!

Cara nak membuatnya memang mudah.... tapi bagi yang nak buat bentuk2 bunga tuuuuuuu bukan senang taw nak buat.... tengok orang lain buat nampak cantik je...tapi bila i buat...emmmmmmm

Masa kita nak masukkan adunan dalam bekas bunga2 kecik2 tu...u all kena pastikan adunan tu betul2 padat! kalau tak padat tak jadi la sangat bentuk bunga tu.... jadila bunga layu di tasik madu!

i masukkan kejap dalam peti ais tempat beku tu...dlm 2 k 3 minit je... supaya cepat sikit keras... bila dh siap basuh bekas acuan tu dengan sabun supaya bekas tidak melekit...kang payah lak nak longkahkan adunan bunga2 yang seterusnya tu nanti....

k la u all....selamat mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan