Isnin, 1 Julai 2013

Apam Mini Cornetto

Penat semalam membuat apam ne masih terasa rasa je lagi...hukhukhuk... tak sabo sebenarnya nak tgu hari ahad...sebab nak sangat try buat apam ne... nampak cute giler.... dapat resepi ne dari blog Masam Manis ne... Tapi aku nak cita la gak cara aku membuat apam ne...versi haku lak..... 

Sebelum....korang buat apam ne...kena la buat kon nya dulu... haku menggunakan  kertas bungkus nasi lemak...yang dikerat 4... dan seletipkan hingga ke bucu bawah supaya adunan tidak melimpah...  tidak la nnti jadi seperti "mencurah air ke daun keladi"


Dh macam nk berniaga lak....

Bahan-bahannya.......

3 cawan tepung gandum - diayak
2 cawan gula kastor
3/4 cawan air ais krim soda
4 biji telur
Pewarna
Perasa
Coklat masakan
Hiasan
1 sudu teh ovelate - terpulang kalau nak letak k tak

Step by step......

Pukul telur dan gula kastor hingga kembang... jika suka masukkan ovelate
masukkan tepung gandum menggunakan kaedah kaup balik...
masukkan air soda... sedikit demi sedikit....
bahagikan adunan kepada beberapa bahagian 
masukan pewarna dan perasa yang korang suke....


Dh macam hantu kukus la pulak

Hal pengukus ne pulak...ada pantang larangnya.... korang kena guna kesemua tingkat kukus tu... tapi yang nak diletakkan apam cuma tingkat yang paling atas sekali.... korang jangan lupe bungkus penutup kukus tu.... kalau langgar pantang larang ne... mesti tak menjadi!


Haku buat 4 warna....punya la pemalas...siap beli lagi plastik kon tu.... sebenarnya lagi mudah letak dalam kon plastik mcm ne... korang boleh je klu nk guna kn pelastik "tapau" biasa tu....

COKLAT - Milo
HIJAU - Pandan
PINK - Vanila
KUNING - Jagung

Time nak bagi warna dekat adunan tadi..korang boleh la panas kn pengukus tu...
 masa nak masukkan adunan warna boleh la buat secara berselang seli...
kon tu panjanggggg ye..kena la potong sket....
masa masukkan aduan pewarna tu jangan masukkan penuh2... sebab apam ne nnti mengembang...
Kukus selam 15 - 20 minit dengan api sederhana
korang jangan tutup semua lubang pengukus tu... biarkan ada laluan wap...
kira sekali buat lebih kurang dalam 16 kon la...
Adunan ne boleh buat dekat 48 kon

Sebenarnya....punya la payah nak letak adunan dalam kon ne... so...TIPS SAYANG haku... jangan buat lubang besO2 dekat plastik adunan tu... bila nak stopkan warna tu..guna sudu... mcm ne...korang bayangkannnnnn ye... tangan kanan pegang plastik adunan warna dan tangan kiri pegang sudu....


TIP SAYANG lagi.... bila dh lubangkan plastik tu... nak senang  korang lipas bucu dia tu supaya adunan tidak melimpah...dan masukkan kedalam cawan...


15 minit berlalu....

Bila dh siap...kena tunggu dia sejuk dulu....JANGAN buka kertas kon tu lagi... kalau dh terbuka...tu kira rezeki terus masuk mulut la...
sebab kte belum menghias lagi....
Seterusnya...kte panaskan coklat masakan dengan menggunakan kaedah dauble boiler...
pas tu tuangkan la atas apam tu...dan hias.....


Setelah di makeup
 
Siap hias...kena masukkan dalam peti ais sekejap jeeeee tok bekukan coklat tu pulak....



Tadaaaaaa......

Bila agak2 coklat tu dh beku... apa lagi... makan la.... Ha...jangan lupe lak buang kertas tu...jangan di makan sekali lak.....

Siap je buat apam ne...member nak dtg umah lak... so dpt la dia merasa...dan menguploapkan dkt blog dia... hahahaha... so...memberku yang lelain jgn kecur2.... jgn marah2 lak sebab tak dapat rasa ye... tatataaaaaa

Tiada ulasan:

Catat Ulasan